Powered By Blogger

26 Eyl 2012

Euroleague 2012-2013 Sezonu Takım Değerlendirmeleri

                                     

Dünya basketbolunda Kuzey Amerikalı NBA'e karşı Avrupa'nın çıkardığı rakip olarak görülen Euroleague, her geçen sene kurumsal anlamda da bir adım ileriye gidiyor. Bu çerçevede en önemli etkenlerden biri şüphesiz kurumun seyirci ile iletişimi ve medyanın kullanımı. Sağolsunlar, hiçbir sezon ayrım yapmadan katılımcıları bu coşkunun ve heyecanın içine çekebilmeyi bir şekilde başarabiliyorlar. Her takıma özen gösteriyor ve değer veriyorlar. İşte bunun bir gerekliliği olarak her sene katılımcı takımların sezon değerlendirmelerini yapıyorlar [1] ve ben de İngilizcem elverdiğince bunları çevirmeye çalışacağım.

Yeni sezonun başlamasına yaklaşık iki hafta kalmakla beraber, henüz her takımın değerlendirmesi sitede mevcut değil. Buna rağmen, yenileme geldikçe takımlar hakkındaki detaylı yorumları da paylaşmaya devam edeceğim ve izninizle ilk yazıya Fenerbahçe Ülker değerlendirmesi [2] ile başlayacağım.

Odak Takım 2012-2013: Fenerbahçe Ülker

Neler Yeni?
Koç Simone Pianigiani ile birlikte birkaç kendini kanıtlamış, deneyimli ve kazanma alışkanlığı olan oyuncu Fenerbahçe Ülker'in Euroleague talihini değiştirmek için İstanbul'un Asya yakasına ayak bastı. Simone Pianigiani, bu hedefe ulaşmakta kendisine yardımcı olması için All-Euroleague takımına guard olarak seçilen ve aynı zaman Ford En Skorer Oyuncu Ödülü sahibi Bo McCalebb'i de yanında getirdi. Ayrıca bir diğer All-Euroleague oyuncusu ve 3-defa Euroleague şampiyonluğu yaşamış Mike Batiste, yine All-Euroleague pivotu olmuş David Andersen ile Pianigiani'nin bir başka eski oyuncusu Romain Sato da İstanbul'a geldi. Deneyimli oyun kurucu Barış Ermiş ve gelecek vaad eden pivot İlkan Karaman, dört senelik playoff orucundan sonra bu arzuyu gerçekleştirmek için takıma yeni katılanların son halkalarını oluşturuyor.


Arka Alan
Hızı ve penetreleriyle McCalebb, özellikle Fenerbahçe Ülker'in sahip olduğu ölümcül üç sayı şutörleri Ömer Onan, Bojan Bogdanovic ve Romain Sato için uzak mesafede alan açarak takıma muazzam bir hücum opsiyonu sayısı veriyor. Kendisi de müthiş bir skorer olan McCalebb, ayrıca Onan ve Sato'nun tecrübeleriyle Bogdanovic'in hücumdaki gözüpekliğinden faydalanmalı. Ermiş ise hızı ayarlayan, ilk önce pası düşünen yedek oyun kurucu olarak hizmet edecek. Beklentilerin yüksek olduğu Erbil Eroğlu da rotasyonda kendine yer vulmaya çalışacak.

Ön Alan
Türk Havayolları Euroleague'de Batiste ve Andersen'den daha tecrübeleri uzun ikilisi yok. Daha yaşlı olanı boyalı alanda baskın bir kuvvetken, diğeri de müthiş post-up hareketleriyle dolu paketinin yanında orta mesafe ve gerisinden isabetli şutlara da sahip. Bunları üretici Kaya Peker ve Oğuz Savaş ile veya genç İlkan Karaman ile kombine etmek göz korkutan bir ön alan oluşturuyor. Emir Preldzic, oyunun en iyi çok yönlü forvetlerinden biri, boyu ve saha görüşüyle kendisi ve takım arkadaşları için ters eşleşme ve sayı fırsatı yaratarak işleri yoluna koyacak.


Genel Görünüm
Yıldız eklenmiş kadrosu ve yeni yüzleri ile hem bençte hem de sahadaki kilit roller ile Fenerbahçe bir kez daha büyük şeyler hedefliyor. Genişlik, skor üretimi ve deneyim büyük maçlar kazandırmalı. Dahası, yenilenen kadro geçen sezon asist sıralamasında en kötü ikinci takım olan Fenerbahçe için daha az birer bir basketbol vaad ediyor. Kendisi ve diğerleri için yaratıcı olabilecek oyuncularla Fenerbahçe, bu sezon Türk Basketbolu için ufak bir mucize yaratabilecek duruma gelebilir.

İzlenesi Oyuncu: Bojan Bogdanovic
Bogdanovic daha genç yaşında kendisini Euroleague'in en üretken skorerlerinden birisi olarak sundu. Şimdi ek bir rol daha alıyor. Takımın en saf şutörü olarak, Bogdanovic yeni koçun ve yeni hücumun yoluna girmesinde başvurulacak. Bogdanovic bu göreve hazırsa, bu sene Fenerbahçe için hatırlanmaya değer bir sezon olabilir.



[1] http://www.euroleague.net/competition/teams
[2] http://www.euroleague.net/news/i/99624/180

Hiç yorum yok: